preskoči na sadržaj

Kemija izvan učionice

Učenici 2.e razreda naše škole sa svojom razrednicom, profesoricom Koranom Marušić sat kemije ponekad odrade izvan učionice, u prirodi. Tako su u ponedjeljak, 22. siječnja posjetili otvorenu izložbu Hrvatske vojske s vojnom i tehničkom opremom, oružjem i vozilima.

Vojni djelatnik zapovjedništva specijalnih snaga govorio im je o profesionalnom ronjenju i primjeni različitih plinskih smjesa kod ronjenja na određenim  dubinama.  Objasnio im je da se osim zraka, za ronjenje na većim dubinama koristi  nitrox, smjesa kisika i dušika u različitim omjerima. Za dubinsko ronjenje često se koristi i trimix, smjesa koja se sastoji od kisika, helija i dušika.

 


Naglasio im je da se kod ronjenja može koristiti uređaj koji omogućuje boravak pod vodom bez odavanja pozicije ronioca. Proces disanja odvija se tada  u “zatvorenom krugu”, a ugljikov dioksid oslobođen u procesu disanja  apsorbira se unutar uređaja.

Druga tema o kojoj su učenici mogli čuti je primjena otkrivačkih pasa odnosno kadaver pasa za otkrivanje mjesta potencijalnih grobnica na osnovu detekcije mirisa truljenja kao produkta raspadanja. Naziv kadaver dolazi od naziva kemijskog spoja kadaverina koji nastaje truljenjem i raspadanjem bjelančevina.

Instruktorica za obuku potražnih pasa objasnila im je da posebno obučeni psi mogu pouzdano razlikovati mirise na osnovu kojih detektiraju lokalitete s grobnicama na različitim dubinama i vrstama tla.

Kadaver psi koriste se i za pretraživanja arheoloških lokacija. Arheološki tim je uz pomoć kadaver pasa na lokaciji Drvišica pronašao liburnske grobove stare preko 2700 godina.

FotogalerijaPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Korana Marušić   datum: 23. 1. 2018.

***


PROJEKT


Kalendar rada


Natječaji

Školski odbor

Udžbenici

Upisi

Državna matura

Nabava

Anketa
Što misliš o uvođenju e-Dnevnika u nastavu?FINANCIJSKA IZVJEŠĆA
preskoči na navigaciju