preskoči na sadržaj

Erasmus +, Dijalog u Zadru

U petak 26.10.2018. učenici drugih i četvrtih razreda, sudionici Erasmus + programa sudjelovali su u programu "Dijalog u Zadru." Program je to koji Europska Unija provodi od 2013. godine u svim svojim državama članicama kao aktivan oblik komunikacije građana s Europskom komisijom.

U multimedijalnoj dvorani Gimnazije Jurja Barakovića kratki osvrt na program održao je  Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske Komisije u Hrvatskoj, koji nam je pojasnio što je EU, kakvo je njeno stanje u svijetu i Europi te kako se Hrvatska snašla kao jedna od njezinih članica.

Podsjetio nas je kako je uskoro vrijeme Europskih izbora i koliko je važno glasati. Napomenuo je kako je izbor samo na nama, ali svojim sudjelovanjem mi možemo puno toga promijeniti te je svakako važno da mi učenici kao novi, mladi birači izađemo i podržimo izbore.

Na malo neformalniji način odgovarao je na pitanja naših učenika, te se upustio u kratke rasprave objašnjavajući nam kakvo je pravo stanje. Krenuli smo s pitanjem hoće li Hrvatska morati prijeći na EUR, na što je gospodin odgovorio da svakako hoće jer to stoji u ugovoru koji je svaka država članica potpisala tijekom ulaska u EU. Zanimalo nas je i hoće li Brexit koji će se dogoditi iduće godine u svibnju imati ikakvog utjecaja na ostale države članice i hoće li to možda potaknuti raspad EU. Na ovo se gospodin Baričević našalio i odgovorio da već dvadeset godina sluša "apokaliptične teorije" o raspadu, ali je uvjeren da se to neće dogoditi.

Pitali smo ga i o resursima kojima naša država raspolaže te kako ih iskorištava, na što je on odgovorio da moramo još poraditi na tome, ali krenuli smo u dobrom pravcu što pokazuje i naš BDP koji je iznimno porastao u zadnjih godinu dana.

Gospodin Baričević osvrnuo se još i na ekologiju, Interrail karte, na stanje u željezničkom prometu  koji treba obnovu kao i na brojne druge projekte koje EU i Hrvatska imaju u planu.

Tekst napisala: Karla Birkić      Fotogalerija
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Sandra Šango   datum: 27. 10. 2018.

***


PROJEKT


Kalendar rada


Natječaji

Školski odbor

Udžbenici

Upisi

Državna matura

Nabava

Anketa
Što misliš o uvođenju e-Dnevnika u nastavu?FINANCIJSKA IZVJEŠĆA
preskoči na navigaciju